četvrtak, 25 decembar 2014 19:43

Kako objasniti deci vrednost novca

Objavio
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

 

Odgovoran odnos prema novcu prvenstveno učimo u svojoj porodici. U današnje vreme još je važnije naučiti decu o novcu, kako bi u budućnosti imali što manje problema na finansijskom planu.

 Roditelji su uzor svom detetu, a što mu ranije usadite dobre navike, biće vam lakše kada dete uđe u pubertet i kasnije. Deca poput sunđera upijaju nove informacije, a ako želite da vaše dete ima pravilan odnos prema novcu, pripazite kakav primer mu dajete.

Svaki roditelj zna da je teško objasniti detetu da mu stvarno nije potrebna baš svaka igračka koju želi. Pokušajte da mu objasnite razliku između stvarnih potreba i želja za nečim što mu neće biti potrebno za nekoliko dana.

Mala deca nisu svesna odakle novac zapravo dolazi. Kad žele slatkiš ili igračku, mogu videti roditelje kako stavljaju plastičnu karticu u bankomat iz kog tada izlazi novac. Objasnite mu da je to vaš novac koji ste prethodno odneli u banku. Isto tako, objasnite mu kako funkcionišu kreditne kartice, pokažite mu račune koji dolaze krajem svakog meseca.Kad vaše dete postane dovoljno staro i nauči brojeve, pokažite mu koliko novčića čini sto dinara i razliku između metalnog i papirnog novca.

Džeparac pomaže deci da shvate vrednost novca, da nauče njime da se koriste, kao i da razvijaju osećaj odgovornosti. Ne dajte novac ukoliko potroše džeparac pre vremena.

Mnogi roditelji su u nedoumici da li deci treba davati džeparac, kada je pravo vreme da počnu i koliko novca treba da im daju.

Stručnjaci tvrde da je dobro davati deci određene količine novca sa kojima će samostalno raspolagati, jer na taj način usvajaju pojam vrednosti novca, uče da štede i da se raduju kada kupe nešto što im se dopada.

Neki psiholozi smatraju da sa džeparcem treba početi već od 4-5 godine, dok su drugi mišljenja da deci novac treba davati najranije u osnovnoj školi. Ipak, jednoglasni su u tome da deca treba da se uče vrednosti i svrsi novca od onog trenutka kada roditelji procene da su za to sposobna. Idealan trenutak je kada dete postane svesno da mu za kupovinu nečega treba novac i kada je dovoljno zrelo da može da shvati vrednost određenih novčanica.

Mlađim mališanima možete, kada ste zajedno u kupovini, objašnjavati šta može, a šta ne može da se kupi za određenu sumu novca. Takođe, mlađoj deci možete davati „sitniš“ za kasicu-prasicu, pa kada skupe malo novca zajedno idite i kupite, na primer, igračku koja mu se dopada. Petogodišnjacima možete objasniti koliko nešto košta ili ih naučiti da raspolažu određenom svotom, tvrde stručnjaci. Možete im dati džeparac za nedelju dana kojim mogu raspolagati kako žele. Ali, važno je da im ne dajete još novca ukoliko potroše džeparac pre vremena. Ipak, do školskog uzrasta dete nije sasvim sposobno da ekonomiše novcem, jer još ne vlada osnovnim matematičkim radnjama, pa do tada budite strpljivi i nemojte da očekujete da će se dete baš uvek snaći.

Kada krene u školu mališan treba da dobije džeparac, dnevni ili nedeljni, za koji će moći da kupi užinu i neki slatkiš.

Pazite da detetu ne nametnete previše obaveza oko novca, jer to može stvoriti otpor ili pogrešne predstave o vrednosti. Psiholozi upozoravaju da nije dobro da detetu dajete ni previše ni mnogo manje nego što dobijaju njegovi drugari. Izračunajte koliko košta užina, slatkiš, sokić, pa u skladu s tim dajte detetu džeparac. Jedan od glavnih parametara za određivanje visine džeparca je uzrast deteta, jer četvorogodišnjak nema iste potrebe kao osmogodišnjak.

Svake godine podižite džeparac, što je ujedno dobar način da, na primer, mlađoj deci objasnite zašto brat ili sestra dobijaju više. Bitno je da budete dosledni i da „ne padate“ na dečja moljakanja i umiljavanja. Ako plan sa džeparcem ne funkcioniše, u dogovoru sa detetom osmislite novi i pridržavajte ga se. Postavite i pravila šta ne sme da se kupuje. Takođe, dogovorite se sa bakama i dekama oko dodatnog džeparca.

Ukoliko dete dobije sumu kojom ne može da raspolaže, treba da se umešate i da višak stavite sa strane. Ipak, kada detetu uzmete deo novca, obavezno mu objasnite zbog čega ste to uradili i kako će moći taj novac da potroši kasnije.

Kada dete unapred počne da troši džeparac i izgovori dobro poznatu rečenicu „kupi mi ovu igračku, daću ti pare kada dobijem džeparac“, dopustite da tako bude, ali budite dosledni ukoliko posle toga traži još novca.

 

 

 

Pročitano 1505 puta Poslednji put izmenjeno četvrtak, 25 decembar 2014 19:48

Prijavljivanje/Registracija