utorak, 01 septembar 2015 13:13

10 saveta za razvoj rezilijetnosti kod dece i adolescenata Istaknut

Objavila
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Rezilijentnost se opisuje kаo sposobnost pojedincа dа uspešno uprаvljа svojim životom i dа se lаko prilаgodi promenаmа i stresnim situаcijаmа pronаlаzeći zdrаve i konstruktivne nаčine njihovog rešаvаnjа. Jednostаvnije rečeno, to je nаše umeće opstаnkа, nаšа sposobnost dа se povrаtimo nаkon nekog trаumаtičnog i teškog dogаđаjа i ponovo budemo srećni i uspešni. Svi mi možemo da postanemo rezilijentni i na isti način možemo da pomognemo i našoj deci da postanu rezilijentna. To je proces koji se zasniva na ponašanjima, mislima, postupcima, koji se može naučiti u svakom periodu života. Evo najvažnijih saveta Američke psihološke asocijacija (APA) za izgradnju rezilijentnosti:

Gradite odnose sa drugim ljudima

Naučite vaše dete kako da stiče prijatelje, učite ga saosećanju i empatiji, da razmišlja o problemima i patnjama drugih ljudi. Podstaknite ga da se pokaže kao dobar prijatelj kako bi i ono samo imalo prave prijatelje.

Izgradite jak oslonac kako biste ga podržali kada naiđe na razočarenje. Obratite pažnju da nije samo i izolovano jer odnosi sa drugim ljudima jačaju rezilijentnost.

Pomozite sebi pomažuću drugima

Neka dete oseti da je i njegova mala pomoć za nekoga velika, da nekome pravi razliku u životu. Uključite ga u volonterske akcije koje odgovaraju njegovom uzrastu ili mu vi tražite pomoć u nekim zadacima koje ono može da obavi. Razgovarajte sa detetom o načinima na koje ono može da pomogne drugoj deci u školi i sl. 

Brinite o sebi

Budite primer detetu i naučite ga koliko je važno da odvoji vreme za zdravu ishranu, aktivan život ali i odmor. Pokažite mu da nije potrebno organizovati svaki sekund života, već da treba uživati i u slobodnom vremenu. Stvarno se opustiti. Osoba koja se brine o sebi ali i zna kako da se zabavi postiže ravnotežu koja pomaže da se lakše prevaziđu stresni momenti i dani.

Širite optimizam

Kada dete naiđe na probleme, pomozite mu da na njih gleda u širem kontestu. Pomozite mu da shvati da postoji budućnost izvan sadašnje situacije i da ta budućnost može da bude veoma lepa. Ovaj optimistički pogled na stvari će detetu omogućiti da se skoncentriše na lepe stvari u svom životu čak i u najtežim trenucima.

Korak po korak do cilja

Naučite dete da sebi postavlja realne ciljeve kao i da ka njima ide korak po korak obraćajući pažnju na svaki uspeh. Cilj je da dete usmeri pažnju na ono što je postiglo a ne na ono što još nije uspelo da uradi. Ovo će mu pomoći da postane rezilijentno i ne odustaje kada naiđe na prepreke.

Učite dete da pozitivno posmatra sebe

Prođite zajedno sa detetom kroz trenutke u kojima je ono prebrodilo neku prepreku, pomozite mu da shvati da su sve te prepreke na koje je naišlo doprinele da ono danas bude jače i spremnije za nove izazove. Pomozite mu da veruje u sebe, u svoju sposobnost rešavanja problema i donošenja pravih odluka.

Naučite ga i da život gleda kroz humor, da se smeje samom sebi. I istaknite koliko su njegove lične karakteristike važne za sreću cele porodice.

Pokažite detetu kako da upozbna sebe

Najviše učimo o nama samima kada naiđemo na poteškoće i probleme. Pomozite vašem detetu da primeti kako neka situacija može da mu pokaže kako je ono pametno, snalažljivo, kreativno, jako i sl. Razgovarajte o tome šta je dete naučilo u određenoj situaciji i sl.

Prihvatite činjenicu da su promene deo života

Deca i tinejdžeri se generalno jako plaše bilo kakvih promena. Pomozite detetu da promene vidi na drugi način, kao sastavni deo života u kome novi ciljevi zamenjuju one već dostignute i sl.

Uspostavite dnevnu rutinu

Rutina deci pruža osećaj sigurnosti, naročito najmlađima. Njima su posebno potrebne svakodenvne redovne aktivnosti kako bi znali šta da očekuju u kom trenutku. Podstaknite razvoj rutine kod vašeg deteta.

Pravite pauze

Konstantna briga oko svega i svačega je veoma štetna za sve nas. Učite zato dete da se skoncentriše i na druge stvari osim one koja ga brine. Budite prisutni i svesni stvari koje bi mogle da ga uznemire (vesti, razgovori koje slučajno čuje i sl.) i obratite pažnju da im ne bude izloženo. Zamenite ih kreativnim pauzama kako bi se dete opustilo i uvek imalo alternativu.

Izvor:http://www.najboljamamanasvetu.com

Pročitano 1240 puta Poslednji put izmenjeno sreda, 02 septembar 2015 08:04

Prijavljivanje/Registracija