četvrtak, 03 septembar 2015 17:47

Razvod braka – kako ga objasniti detetu

Objavio
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Razvod braka je svakako jedan od najtraumatičnijih događaja u životu dvoje ljudi. Ma kakav brak da je bio, razlaz ipak ostavlja ožiljak tamo s leve strane i doskorašnji supružnici se uglavnom dugo oporavljaju. Iako vam se čini da ste najnesrećniji na svetu, ipak postoji osoba koju vaš razvod braka pogađa jače nego vas – vaše dete.

Mnogi psiholozi smatraju da dete nikako nije razlog zbog kojeg treba da ostanete u lošem braku. Naprotiv, on će na njega uticati još negativnije nego rastanak roditelja, jer dete neće moći a da ne primeti da se dešava nešto čudno. Zato, potrebno je pripremiti dete na novonastalu situaciju.

Dete na prvom mestu

Kada je razvod braka u pitanju, roditelji često greše smišljajući raznorazne priče koje serviraju deci kako bi ulepšali celu stvar. Ali, ako želite da vaše dete sutra bude iskreno prema vama, onda i vi morate biti otvoreni u odnosu sa njim. Ako je reč o dva razumna bića koji rešenje vide isključivo u rastanku, onda neće biti probem da sa partnerom sklopite dogovor zahvaljujući kome ćete na izvestan način voljenom detetu olakšati svoj razvod braka. Razgovor sa detetom morate obaviti oboje, bilo zajedno bilo odvojeno. Ako se odlučite za ovu drugu varijantu, onda se vaše priče moraju poklapati kako ne biste zbunili i još više povredili svoje dete. Poznavajući svoje dete, moći ćete da predpostavite koja pitanja će uslediti kada mu saopštite da se razvodite. Razmotrite ih zajedno i spremite adekvatne odgovore koji će se poklapati.

Ne budite sebični

Čak i ako vam je partner učinio nažao prevarom ili nekim drugim gestom, zadržite taj bes za sebe. Zarad deteta, nikako mu nemojte puniti glavu kako mu je drugi roditelj ovakav i onakav, kako ne treba da ga voli i viđa i kako je on jedini krivac za razvod braka. Vama je to sada bivši saputnik, a njemu će roditelj biti večno. Neretko se dešava da deca sebe krive za razvod svojih roditelja. S obzirom da su mališani tvrdoglavi, morate biti uporni u nameri da ih ubedite da nema razloga da se osećaju tako. Objasnite im da vaša ljubav prema njima ne može nestati bezobzira što sa njihovim drugim roditeljem više ne možete da funkcionišete.

Život se nastavlja

Detaljno objasnite detetu kakve promene ga čekaju, gde će i sa kim živeti, koliko često će se sa kojim roditeljem viđati, u koju školu će ići i slično. Ma kod koga boravilo veći deo vremena, oboje mu morate pružati neizmernu pažnju i imati razumevanja za depresiju koja će ga neko vreme pratiti. Kako bi imalo vere u porodicu koju će sutra osnovati, učinite da ono ne oseća kao da nešto fali kad vas je dvoje, ako je to ikako moguće. Nikako ne smete zapostaviti mališana koliko god da vam je teško. Ono i njegovo pravilno vaspitanje moraju vam uvek biti na umu. Osim toga, i vi ćete se bolje osećati i makar na trenutak zaboraviti na tugu kada ugledatedete razvedenih roditelja taj predivni, neprocenjiv dečiji osmeh. Pružati detetu pažnju ne znači razmaziti ga. Nikako ga nemojte štedeti školskih obaveza, treninga niti mu dopuštati da radi šta hoće zbog toga što se osećate loše jer nosi etiketu „dete razvedenih roditelja“. U pravu ste, treba da mu budete prijatelj, ali pre svega roditelj koji će mu pokazati pravi put. Ako vam i suviše teško pada sve ovo i izgleda vam kao da gubite kontrolu, nije nikakva sramota potražiti stručnu pomoć psihologa.

Izvor: http://www.navidiku.rs/

Pročitano 2311 puta Poslednji put izmenjeno četvrtak, 03 septembar 2015 17:54

Najnovije od Miljana

Prijavljivanje/Registracija