subota, 08 novembar 2014 00:00

Apoteka na putovanju

Objavio
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Povišena tjelesna temperatura, sunčanica, ubod ili ugriz insekata, ogrebotine, crevne viroze. Sve su to tegobe koje bi vas mogle zadesiti na putovanju. Tako i skori odlazak na ljetovanje, pogotovo s malom djecom, zahtijeva da sa sobom ponesete malu putnu apoteku s lijekovima, medicinskim potrepštinama i priborom za ličnu higijenu. Ako uzimate hroničnu terapiju, pobrinite se da prije putovanja pribavite dovoljnu količinu lijekova. Bitno je da lijekovi budu u originalnom pakovanju s uputstvom za upotrebu i dobrim rokom trajanja. Hronični bolesnici, trudnice i osobe s invaliditetom, trebalo bi da obavijeste svog doktora o putovanju kako bi im dao potrebne preporuke i savjete.

 Šta poneti?

Osobe sklone mučnini pri vožnji automobilom, autobusom ili brodom, svakako bi trebalo da uz sebe imaju lijekove namijenjene za takve tegobe. Obavezno ponesite i sredstva protiv bolova i povišene tjelesne temperature u obliku tableta, sirupa ili čepića za djecu. Isto tako je dobro imati neku kremu ili gel protiv bolova u mišićima i zglobovima. Kad je riječ pak o priboru za prvu pomoć kod rana i povreda, onda neka vam pri ruci budu sredstva za obradu površinskih rana, alkohol, antibiotik za primjenu na koži, sterilna gaza, zavoj i flaster. Dobro će doći makazice, pinceta i lijepljiva traka.

Sredstva protiv alergija i uboda buba

Krema ili gel za upotrebu na koži korisni su kod alergijskih reakcija koje su moguće ako vas ubode komarac, opeče meduza, dođe do neželjene reakcije na sunce, pojavi se osip i slično. Ponesite i lijekove protiv alergija, to može biti sirup ili tablete. Za ubode buba opremite se sredstvima za zaštitu od insekata i takođe sredstvima koja ćete koristiti nakon uboda insekata. Sredstva za zaštitu od insekata primijenjuju se nanošenjem na kožu, a djeluju do tri sata. Ako sa vama putuje i dijete, treba paziti da je sredstvo koje kupujete prilagođeno njegovom uzrastu. Sredstva koja se primijenjuju nakon uboda obično su gelovi koji hlade, a pored toga sprečavaju crvenilo, oteknuće i svrab na mjestu uboda.

Za želudačne tegobe

Ako se dogode problemi s probavom, crijevne viroze i slične tegobe, svakako treba uzimati tečnost elektrolita, kako bi izbjegli dehidrataciju i gubitak soli i minerala. Osim preparata za nadoknadu elektrolita, ponesite i preparate za obnavljanje crijevne flore, odnosno probiotike, koji nadoknađuju dobre bakterije koje potpomažu i uravnotežuju probavu. Ako sumnjate na trovanje hranom, popijte aktivni medicinski ugljen, koji veže nečistoće u crijevima.

Sredstva za zaštitu od sunca (UV zračenja)

Ako idete na ljetovanje ili skijanje, obavezno se zaštitite protiv sunca kremama s odgovarajućim UV faktorom. Najbolja zaštita za kožu je izbjegavanje dugog boravka na suncu, pored toga treba nositi šešir i laganu, udobnu odjeću koja pokriva kožu. Nabavite i hidratantni losion ili mlijeko, koji će nakon sunčanja koži vratiti vlagu. Uslijed dužeg izlaganja nepokrivene glave sunčevim zracima, može doći do sunčanice i toplotnog udara. Ako se to dogodi, svakako treba koristiti obloge sobne temperature, konzumirati veće količine napitaka ili tečnost elektrolita, te boraviti u hladu u ležećem položaju s uzdignutom glavom.

Kapi za nos, kapi za oči

Tokom putovanja i na odmoru nadraženost očiju mogu izazvati klima-uređaji, kao i pelud različitih biljaka. Zato ponesite i kapi za oči, a dobro će doći i čepovi za uši protiv buke i vode. Osobama koje imaju problema sa začepljenjem uha prilikom kupanja čepići će spriječiti prodor vode, a ako voda dospije u uho, najbolje je isprati ga kapima za sušenje uha. Ukoliko, ipak, dođe do upale uha, nos treba tretirati kapima za nos kako bi se smanjio pritisak na uho, a ako to ne pomogne, treba potražiti doktora.

Izvor: žena.hr

 

Pročitano 1877 puta Poslednji put izmenjeno četvrtak, 11 decembar 2014 00:59

Prijavljivanje/Registracija