Nina

Nina

15 Neverovatnih načina da upotrebite lak za kosu

Ako ste mislili da lak za kosu ima samo jednu finu upotrebu, prešli ste se.

Poledajte 15 neverovatnih, ali veoma korisnih načina da upotrebite lak za kosu.

1. Ako vam se stopala znoje preko dana i želite da zaustavite njihovo klizanje u cipelama samo ih poprskajte lakom za kosu.

2. Ako želite da vaše najlepše kožne cipele sijaju tokom celog dana, trebalo bi da ih poprskate lakom za kosu.

3. Ako ne želite da pazite da se vaša uska haljina ili suknja podiže, sve što treba da uradite je da uzmete lak za kosu i poprskate ga po nogama kako bi vaša odeća ostala na svom mestu tokom celog dana.

4. Problem koji sve devojke često imaju – kada nam se pocepaju čarape dok smo u žurbi, na poslu ili još gore, kada smo na poslovnom sastanku. Kada primetite pocepanu liniju na svojim čarapama, trebalo bi odmah da poprskate lakom za kosu kako se čarapa ne bi još više pocepala.

5. Kada ne možete da pronađete krpu za skupljanje dlaka, treba da stavite sprej za kosu na peškir i njime protrljajte farmerke, košulje ili jakne. Lak za kosu će pokupiti dlake vašeg kućnog ljubimca.

6. Lakom za kosu možete sačuvati svadbeni buket koji ste uhvatili na svadbi ili vaš buket sa mature. Potrebno je da prvo osušite cveće a zatim ga poprskate lakom za kosu.

7. Ako se plašite buba i insekata, ne brinite, jer možete koristiti lak za kosu kako bi ih ubili. Možete ih prvo poprskati lakom za kosu kako bi ih sprečili da se kreću, a zatim ih izbacite.

8. Možete očistiti marker i mastilo sa zidova lakom za kosu. Pokušajte, stvarno radi!

9. Trebalo bi primeniti sprej za kosu na rajsferšlusu vaših farmerki, suknje ili haljine kako bi izbegli neugodne trenutke kada ih ne možete otkopčati.

10. Da li ste znali da su vaše skupe zavese i draperije sakupljaci prljavštine i prašine, posebno one duge i lepršave? Ako ih ne poprskate lakom za kosu, one će izgubiti svoju živost i lepotu. Drugim rečima, možete ih zaštititi od starenja koristeći samo lak za kosu.

11. Možete da koristite lak za kosu kao oružje, kada ste u opasnoj situaciji. Možete ga koristiti kao suzavac i naprskati ga napadaču u oči. Lak za kosu će ga oslepiti na trenutak, tako da ćete imati dovoljno vremena da pobegnete.

12. Kada, vaša deca ili neki nespretni gosti ostavljaju trag mastila na nameštaju možete probati da ga očisctite uz pomoć laka za kosu. 13. Ponekad ne možemo provući nit kroz iglu, zar ne? I to zna poprilično da nerivira. U tom slučaju, trebalo bi da naprskate konac lakom za kosu kako bi lakše provukle tanki konac kroz iglu.

4. Da li ste znali da možete sačuvati vatru od gašenja uz pomoć laka za kosu? Dovoljno je da nekoliko puta poprskate vatru kako bi zadržali svoju kuću udobnom i zagrejanom tokom hladne zimske sezone.

15. Vaš kuvar sa različitim receptima se može zaprljati i umastiti dok kuvate nešto u kuhinji. Možete kuvar održati čistim, tako što ćete svaku stranicu u kuvaru naprskati lakom za kosu.

Postoji mnogo praktičnih načina da iskoristie lak za kosu. Nadamo se da ćete isprobati ove trikove.

nedelja, 25 septembar 2016 16:11

Najmoderniji aksesoari jeseni

Najmoderniji aksesoari jeseni

Kontrastne boje, sočne nijanse i sjajni akcenti...

Pre odlaska u prodavnice zapamtite kako izgleda vaša omiljena vila.

Reke mleka i ružičaste jabuke, plavo more u kome plivaju ribice - sve ovo je sadržano u sadašnjim kolekcijama aksesoara: cipele, torbe, naočare i nakit.

Da li ćete postati Snežana ili Gospodarica mora - pitanje je raspoloženja. Glavna stvar je da su svi modeli kao iz bajke sa srećnim krajem.

Mlečni tonovi

Delikatne nijanse toplog mleka su idealna baza za moderne kontrastne boje. Ove jeseni vladaju modni dodaci sa kontrastnim detaljima – za svaki dan možete izabrati sa detaljima u crnoj ili ponoćno plavoj boji, a za svečanije izlaske možete koristiti stvari sa zlatnim elementima.

Sočni miks

Nijanse ukusnog bobičastog voća - od svetle do tamne jagode - kupine - borovnice vam sugerišu da je pravo vreme da obezbedite vitamine za celu sezonu. Tako bogata paleta će izgledati posebno dobro na komadima koji imaju izražajan oblik. Geometrijski obrasci i veliki elementi stvaraju grafičke siluete na aksesoarima. Crvene beretke podsećaju na bajku o Crvenkapi. Čvrste torbe i cipele sa stabilnom štiklom ne ostavljaju nikakve sumnje o karakteru glavne junakinje. Junakinja ove bajke će biti u stanju da se brine za sebe i neće čekati dolazak lovca. Ovo je emancipovana bajka i u svakom slučaju se čuvajte vukova!

Aksesoari su sa velikim metalnim okovima, a rukavice sa metalnim nitnama daju podršku Rock 'n' Roll temi.

Nebo sa dijamantima

Štras i biseri, kao što su zvezde rasute po crnom somotu, osvojiće prave romantike. Prelivajuće kamenje i sjaj metala stvaraju pravu magiju. Rukavice ukrašene zvezdama ili setovi prstenja su pogodni za formalne ali i svečanije odevne kombinacije.  

Na Internetu se ne gasi debata o novom zodijačkom sazvežđu, a ova vruća tema inspiriše dizajnere za stvaranje astronomskih motiva, a astrološke aspekte je najbolje prepustiti profesionalcima. Nijanse bakra, mesinga i biserni sjaj ohrabruju. Cipele ukrašene na ovaj način, biće sjajan dodatak lakonskoj haljini.

Svakodnevni život nije razlog da odbijete da sijate. Narukvice sa biserima ili metalik torba pogodne su za svakodnevne izlaske.

Sve nijanse mora takođe su vidljive u novim kolekcijama aksesoara. Paleta okeana se vrlo lepo uklapa sa klasičnom paletom jesenjih boja. S vremena na vreme modni kritičari pišu da je ova nijansa plave - nova crna. Dizajneri nude svoj pogled i koriste ove dve boje zajedno, koji mogu da žive zajedno kao par.

Uz tonove okeana tu su i sofisticirane zelene nijanse: dramatična tamno tirkizna i boja Crvenog mora, kao i nijanse algi.

Torba sa obrascima i psihodelični broševi podsetiće nas na moderan retro izgled. U centru pažnje su šezdesete i nešto konzervativnije sedamdesete.

Ovi modni dodaci su najbolji lek za jesenji bluz.

Izvor:http://www.grazia.rs/moda

 

 

Vaše dete želi da ide kasno u krevet, izbegava domaće zadatke, samo bi da je sa drugarima i po ceo dan može da gleda TV i igra igrice. Ukratko, vaš školarac hoće da radi sve osim da ide na spavanje u normalno vreme i radi domaći kad treba. Čak štaviše, nalazi i puno pametnih razloga da bude po njegovom. Evo šest najčešćih načina na koje školarci manipulišu roditeljima i kako da ih rešite, po doktoru psihologije Davidu Svonsonu:

Emotivno ucenjivanje

O emotivnom ucenjivanju govorimo kada dete namerno ispoljava emociju za koju zna da će kod vas izazvati nelagodnost. Na primer:“Samo hoću da pogledam nove epizode, a da onda uradim domaći. Zašto nikada ne mogu da se malo zabavim pre domaćeg? Tebe baš briga za mene!

Ovakav emotivni ispad je ili manipulacija ili je dete samo tužno i ljuto. Kako god bilo, stavite detetu do znanja da razumete kako se oseća i da vam je stalo, ali ostanite pri svom zahtevu. Emocije su deo života. 

David Svonson je doktor psihilogije specijalizovan za decu, tinejdžere i porodice. Ovaj članak je samo mali deo njegove knjige: Help - My Kid Is Driving Me Crazy

 Isključivanje

Dete će pokušati da izbegne suočavanje sa problemom, kao što je recimo odlazak u krevet tokom radne nedelje, tako što jednostavno neće odgovarati. Vi mu kažete da ugasi televizor a ono se ne pomera ni posle deset minuta. Ovo će trajati dok god vi to ne zaustavite!

Normalno je da deca rade šta hoće i odlažu ono što ne žele da rade. Morate im saopštiti koje ih posledice ih očekuju i ispoštovati svoje reči, na primer: „Ako ne isključiš TV u roku od pet minuta, sutra nema gledanja TV-a.“ Tako i postupite.

Racionalna logika

Ovde govorimo o situacijama kada vaše dete pokušava da ublaži vašu reakciju na određeno ponašanje uvodeći u razgovor nevažnu informaciju kao na primer: „Zašto moram da idem u krevet pre 23 sata tokom školske nedelje? Prošle godine sam imao/la sve petice.

Nemojte nasedti na mamac. Uopšte nemojte ni trošiti energiju na objašnjavanje kako jedno nema veze sa drugim. Budite istrajni u svojim zahtevima.

 Pregovaranje

Deca su odlična u dobijanju onoga što žele kroz dogovor sa roditeljima. „Pusti me da idem kod Ane posle škole i obećavam da ću uraditi domaći!

Recite detetu da znate da želi vreme za igranje, ali da ga još nije zaslužilo. Ako ispuni svoj deo zadatka (završavanje domaćeg zadatka) može da računa da je zaradilo vreme za igru.

 Izigravanje žrtve

Deci odlično polazi za rukom da dobiju ono što žele tako što će vas naterati da se sažalite. Na primer:“Ja sam jedina osoba u kući koja nikada ne može da gleda film tokom nedelje.

Morate da odvojite emocionalnu konotaciju od bilo kog kratkoročnog cilja koji dete pokušava da ostvari. Navedite dete da vam priča o tome kako to izgleda i kako se oseća kad je „jedina osoba“ i stavite mu do znanja da vam je stalo do njegovih osećanja. Kratkoročni cilj deteta (biti budan do kasno) je odvojena tema i nevezana za emocije. Ne popuštajte.

 Zavadi pa vladaj

Ovo su oni momenti kada dete pokušava dobije šta želi testirajući slabosti u vašem bračnom odnosu. Na primer:“Ali tata je rekao da mogu da gledam utakmicu sa njim ako radim domaći tokom reklama.

Prvo razgovarajte i dogovorite unapred sa svojim partnerom koje vrste odluka delite (npr. domaći, džeparac, društvene aktivnosti) a zatim se ili konsultujte sa njim ili mu se priklonite tj. popustite. Ako problem pada u sivu zonu, recite detetu da prvo morate da razmislite.

sreda, 24 avgust 2016 00:03

DEČIJI KAMPOVI - UČENJE KROZ IGRU

Kampovi za decu se često neopravdano u potpunosti izjednačavaju sa godišnjim odmorom, izletom  ili druženjem u prirodi. Međutim, kada kamp za decu stavimo pod našu psihološku lupu, vidimo da se tokom nekoliko dana kampa odvija veliki broj vrlo značajnih procesa, koje dete u okviru svakodnevnog života nema priliku da iskusi. Razvijaju se različite veštine kao što je komunikacija sa vršnjacima i autoritetom, snalaženje u konfliktnim situacijama, upravljanje emocijama. Dete takođe uči kako da izvršava svoje obaveze na vreme, razvija osećaj za potrebe drugih ljudi, prepoznaje značaj međusobne saradnje i tolerancije, jača timski duh i preuzima timske uloge.

U nastavku teksta se nalazi 10 najvećih vrednosti kampa koje smo prepoznali:

1. Upravljamo svojim emocijama

Kamp predstavlja specijalnu situaciju po tome što je svako dete samo jedno od njih 20-30 u grupi. To znači da se pažnja voditelja programa deli sa velikim brojem drugara i da detetove želje i potrebe nisu jedine i na prvom mestu kao što je to slučaj u porodici. Da bi ostvarilo svoje želje dete mora da se izbori za njih. Usled ovakvih okolnosti dete razvija toleranciju na frustracije, uči da podnosi neprijatne situacije i neprijatne emocije i pronalazi načine da upravlja njima,

2. Radimo stvari kojih smo se nekada plašili

Program kampa je najčešće vrlo raznolik. Sadrži brojne aktivnosti koje zahtevaju fizički angažman deteta ili sportske aktivnosti poput penjanja, borilačkih veština, skakanja, prolazak kroz poligone i sl. Za neku decu ovakvo okruženje predstavlja ostvarenje snova, dok je za neku drugu to njihova najstrašnija noćna mora. S obzirom da se sve aktivnosti sprovode u kontrolisanim i bezbednim uslovima (što je osnovna odgovornost organizatora kampa) dete se vremenom oslobađa straha. Uz podršku edukovanog osoblja i drugara, koji predstavljaju značajnu motivaciju, dete uspeva de realizuje predviđene aktivnosti i što je najvažnije pobedi svoje strahove.
 

3. Učimo da poštujemo sebe, ali i druge

Učesnici svakog kampa definišu svoja pravila ponašanja. Jedno od najznačajnijih jeste da su sva deca jednaka, da imaju jednaka prava, obaveze i odgovornosti. Deca brzo uče kako da se zauzmu za sebe i izbore za svoj glas, ali na način koji ne ugrožava ostalu decu. Nasilje i bilo koji oblik agresivnog ponašanje nije prihvatljiv. Na ovaj način se deca uče asertivnom ponašanju. Posebno značajna vrednost kampa je razvoj samopouzdanja. Činjenica da je dete prihvaćeno od strane druge dece, pri čemu je neke od njih tek upoznalo, doprinosi poboljšanju detetove slike o sebi. Neke od aktivnosti zahtevaju posebnu vrstu izlaganja, kao što su npr. skečevi, prezentovanje pred grupom, pričanje viceva i slično takođe pomaže deci da razbiju tremu u ovakvim situacijama.

4. Učimo da zabavimo sami sebe, razvijamo kreativnost

Veliki broj aktivnosti je koncipiran tako da razvija maštu deteta. Kampovi najčešće sadrže  muzičke, likovne  ili dramske radionice, koje detetu omogućavaju da ispolji i razvija svoje talente. Pored toga, dete razvija i divergentno (stvaralačko) mišljenje obzirom da život u prirodni zahteva brojne improvizacije i snalaženja. Iako je veći deo programa pažljivo isplaniran i struktuisan, deca imaju dovoljno slobodnog vremena tokom kojeg sami osmišljavaju aktivnosti bez pomoći odraslih, medija i tehnike.
 

5. Razvijamo drugačije vrednosti: Važno je šta znamo i kakvi smo, a ne koliko imamo

Kampovi  predstavljaju neku vrstu posebnog univerzuma gde važe posebna pravila. Deca sa sobom donose isključivo svoju ličnost i svoje veštine. Dakle, nije važno iz koje porodice dete dolazi, kakve ocene ima u školi, sa kime se druži i koliko novca ima. Te stvari su jednostavno irelevantne. Da bi dete bilo prihvaćeno od strane ostale dece važno je da bude dobar drugar, da se uključuje u različite aktivnosti i da  sarađuje sa ostatkom grupe.

6. Modernu tehnologiju ne koristimo, učimo da volimo prirodu

Osnovna odlika kampova jeste da se održavaju u prirodi. Većina kampova, izuzev kompjuterskog, nema preteranu potrebu za korišćenjem računara, televizora i slične tehnologije. Deca provode vreme napolju na svežem vazduhu. Za neke od njih je ovo jedinstvena prilika da se suoče sa strahom od insekata, uživo vide žabice, leže na travi, šetaju po šumi... Koliko god ove stvari delovale nevažno, one su prirodne i potrebne deci, naročito u ovom trenutku kada veliki broj odrasta u sterilnim uslovima, betonskim blokovima i asfaltu.

7. Upoznajemo nove drugare, dobijamo prave prijatelje

Specifični uslovi omogućavaju da se deca vrlo brzo upoznaju i izgrade međusobno poverenje. S obzirom da provode mnogo vremena zajedno u situacijama koje provociraju različite emocije, prijateljstva koja nastaju su trajnija i specifičnija u odnosu na uobičajne situacije. Iako se poznaju tek nekoliko dana, redovna pojava poslednjeg dana kampa su suze i tuga zbog rastanka.
 

8. Brinemo sami o sebi

Veliki broj aktivnosti deca obavljaju samostalno. Pre svega vode računa o svojim stvarima, biraju aktivnosti u kojima će učestvovati, biraju drugare sa kojim će provoditi vreme. Samostalno, bez pomoći i podrške roditelja podnose potencijalne neprijatnosti, percipirane nepravednosti i pronalaze način da se nose sa njima.  Deca koja uzimaju neku terapiju, nose sočiva i slično, samostalno (pod nadzorom voditelja kampa) brinu o svom zdravlju. Za porodice u kojima deca u velikoj meri zavise od roditelja i njihovog mišljenja je ovo naročito značajno.
 

9. Pokrećemo svoje telo, bavimo se sportom

Deca su aktivna tokom čitavog dana. Čak i kampovi koji po svojoj sadržini nisu dominantno orijentisani na sport sadrže aktivnosti tokom kojih se sva deca bave sportom. Nekada su to jutarnja razgibavanja, nekada turniri u fudbalu, košarci, odbojci, a nekada je to potpuno nova vrsta sporta u okviru sekcija kao što su borilačke veštine, paintball, streljaštvo i sl. Činjenica da deca provode vreme napolju je sama po sebi dovoljna da se oni aktiviraju  i  potroše energiju.
 

10. Prolazimo kroz novo, zabavno iskustvo i jednostavno smo veseli

Kampovi predstavljaju nesvakidašnje iskustvo koje se pamti čitavog života. Stvari koje se uče na radionicama je možda i moguće zaboraviti, ali pesmu našeg tima, iskre logorske vatre i smeh naših dragih prijatelja ostaju večno deo našeg sećanja i golicaju našu maštu, sve dok željno iščekujemo sledeće leto.
 
 
utorak, 23 avgust 2016 23:46

POPULARNA DECA: „ZVEZDE U ŠKOLI“

Sa odrastanjem deca daju sve više značaja popularnosti u vršnjačkoj grupi. Istraživanja pokazuju da ispod 10 procenata dece pokazuje želju da bude popularno u prva tri razreda osnovne škole. Međutim, sa uzrastom taj procenat znatno raste i dostiže vrhunac u periodu rane adolescencije, između petog i osmog razreda, kada popularnost u okviru vršnjačke grupe postaje jedan od važnijih prioriteta.

Ko su popularna deca? Popularnu decu vršnjaci najčešće opisuju kao kao bogatu, dobrog izgleda, veštu u sportu, dobro obučenu ili zabavnu. Kao jedan od bitnih elemenata popularnosti navodi se naša sposobnost da se sprijateljimo i družimo sa drugom popularnom decom. Rezultati istraživanja pokazuju da postoji razlika između dece koja su stekla popularnost „prosocijalnim ponašanjem“ i dece koja skreću pažnju na sebe „antisocijalnim ponašanjem“. U prvu grupu spadaju deca koja svojim dobrim veštinama u komunikaciji uspevaju da pridobiju veliku pažnju vršnjaka. Drugoj grupi, često pripadaju tzv. „opasni momci“, koji mogu da postižu dobre rezultate u sportu ali imaju nisko školsko postignuće. Prema proceni odraslih, deca u ovoj grupi se ne ponašaju na prihvatljiv način, krše postavljene društvene norme i često upadaju u probleme. U ovoj grupi se nalaze socijalno manipulativni dečaci i devojčice koji u komunikaciji sa vršnjacima kombinuju ljubaznost i „niske udarce“ da bi poboljšali svoj socijalni status. Prisutna je tendencija ka spletkarenju i omalovažavanju „drugačije“ dece.

Da li možemo da postanemo popularni? Deca često razmatraju strategije kako da postanu popularnija. Tinejdžeri najčešće pokušavaju da dostignu „viši status“ promenama u oblačenju, izlascima sa suprotnim polom ili druženjem sa popularnom decom. Kod pojedine dece se registruje bunt i tendencija ka ispoljavanju fizičke agresivnosti. Međutim, to što imamo cilj da postanemo popularni ne znači da će to zaista promeniti naš status. Ispitivanje na populaciji dece šestog razreda je pokazalo da pojačano ispoljavanje agresivnog ponašanja može da donese „poene“ prethodno popularnoj deci ali ukoliko deca koja nemaju popularnost pokušaju da primene iste strategije, to im neće pomoći da ostvare željenu promenu statusa. 

Da li je popularnost dobra? Biti u centru pažnje vršnjačke grupe izaziva snažno osećanje moći kod deteta ali ima i svoje mane. Istraživanja pokazuju da je popularnost često povezana sa rizičnim ponašanjima kao što su pušenje, konzumiranje droga i rana seksualna aktivnost. Dodatno, popularnost ne znači da smo voljeni u vršnjačkoj grupi. Jedna studija je pokazala da je samo 9 procenata popularne dece voljeno u okviru šire socijalne sredine. Fokusiranje samo na popularnost može dovesti do poremećenih odnosa sa okolinom jer se dete isključivo fokusira na ostvarivanje ličnih ciljeva, zanemarujući ciljeve usmerene ka zajednici.

Sugestije za roditelje. Nemojte olako da odbacite detetove brige u vezi popularnosti jer je to za tinejdžere, u periodu kada traže svoje mesto van porodičnog okruženja, veoma važna tema. Razgovarajte sa detetom o životnim vrednostima, naglašavajući da je ulaganje u prijateljstva mnogo važnije od popularnosti.

Autor:
dr
 Olja Dukić - Senior Consultant

Ekspert iz oblasti roditeljstva dr. Meg Miker kaže da u odgajanju naših dečaka na umu treba da imamo sliku onoga kakvi bismo voleli da oni budu sa 25 godina. Zato, krenite sa pravilnim odgajanjem vašeg dečaka još dok je on mali. U redu je što je dobar, duhovit i super u fudbalu na primer, sa svojih 13 godina, ali ako ne zna da svoju prljavu odeću ubaci u korpu za veš, odlaže stvari koje ga molite da uradi „za kasnije“ ili ume da pobesni i slično, to mu neće biti od koristi u dvadesetim.

Učite vašeg sina da bude dobro dete i odraste u zaista divnog muškarca.

Evo nekoliko lekcija sa kojima treba da krenete pre puberteta kako biste vašeg sina izveli na pravi put:

Kako da se izrazi :

Pričajte sa detetom jedan na jedan. Uključite ga u razgovor i pomozite mu da izrazi rečima svoja osećanja.

Savet plus: Napravite listu zabranjenih izraza i zakačite je na frižider. Na listi treba da se nađu izrazi koji se obično upotrebljavaju u cilju zaustavljanja razgovora kao na primer: Ne znam /Ne zanima me/Šta god/Kako god itd.

 

Kako da vredno radi

Sposobnost deteta da obavi posao omogućava mu razvoj samopouzdanja i to ne samo u budućnosti kada poraste već odmah sada. Nakon dobro obavljenog posla dete će se osećati sposobnim i vrednim kao ličnost.

Dajte, zato, vašem sinu priliku da svojim rukama oseti neki posao od početka do kraja.

 

Da bude kul i kad dobija i kad gubi

Čak će se i najbolji sportisti, najpametniji đaci i najlepši dečaci susresti sa porazom kad tad u životu. Objasnite sinu kako da dostojanstveno i sa stilom ponese pobedu ali i poraz

Da kontroliše svoj temperament

Dečaci su, zbog testosterona, skloniji problemima sa izlivom besa tokom odrastanja. Radite na ovom problemu od malena tako što ćete sina naučiti da on treba da upravlja svojim besom a ne obrnuto.

Da preuzima odgovornost za svoje postupke

Kamen temeljac za ovu lekciju je da naučite sina da sve što uradi kao i svaki izbor koji napravi ima posledicu.

Pomozite mu da shvati da je potrebno da unapred razmišlja šta će mu doneti određeni postupci. A nakon toga ga naučite da bude spreman da preuzme odgovornost za ono što radi.

 

Da pomaže drugima

Oživite viteštvo tako što ćete učiti sina da pritekne u pomoć kada se to od njega ne traži.

Podstaknite ga da bude na oprezu za one kojima će možda njegova pomoć zatrebati. Hvalite ga za svaku pomoć koju pruži nekome kao npr. kada otvori vrata starijoj osobi, podigne nešto što je nekome palo i sl.

 

Da bude ljubazan prema drugima

Dečaci, isto kao i devojčice, mogu da budu veoma zli prema svojim drugarima. Naučite ga da vodi računa jer je lako preći liniju dobroćudnog i nezlonamernog zadirkivanja prijatelja u ono suprotno.

Da nauči da se brine o sebi

Niko ne želi da baš njegov sin bude onaj aljkavi cimer sa fakulteta. Naprotiv, svako želi da njegov sin zna da bude sređen i čist, da skuva nešto i da brine o sebi. To znači da od malena treba ohrabrujete dečaka da sam sredi svoj veš, izbaci đubre, pozove da zakaže trening, da ode do prodavnice i sl.

 

Da nauči kako da priča sa starijima

Dobri maniri i lako komuniciranje sa drugima ne dolaze baš prirodno kod muške dece.

Zato, učite vašeg sina da se rukuje, da ustane kada neko stariji ulazi u prostoriju i kako da vodi osnovnu komunikaciju. Kada neko kaže „zdravo“ treba da mu se odgovori „zdravo“ i da se gleda pravo u oči.  Kada neko pita „kako si?“, nakon odgovora treba da mu se uputi isto to pitanje. Takve stvari će pomoći vašem sinu u konverzaciji.

Kako da se nosi sa onlajn svetom

Tehnika danas oduzima pravi život deci. i to sve više, i u stalnom riziku je da postane zabava 24/7, a da život samo prolazi pored njih.

Postavite granicu za vreme koje vaš sin provodi ispred računara i tv-a.  Ali, imajte na umu da je potrebno i da mu objasnite zašto to radite, da bi u budućnosti i sam pravio dobre odluke. Samo tako će imati znanje da napravi dobar izbor za sebe i kad je sam.

Da bude jak

Naučite sina da je jako bitno da bude jaka ličnost – u svojim uverenjima, u pouzdanosti, u svojoj veri. Omogućite mu alate da se oseti jakim i sposobnim. Prvi korak je, naravno, gradnja samopouzdanja.

Da bude svoj čovek

Da svaki dečak želi da bude voljen ali naučite ga da je bolje da se ponaša u skladu sa svojim vrednostima i uverenjima. Samo zato što masa ide u jednom pravcu ne znači da treba i on. Naučite ga da biti svoj čovek može da bude jako teško ali je vredno živeti znajući ko si.

Da veruje u sebe

Vera je temelj života. Budite vodič svom sinu u formiranju njegove vere baš kao i kada učestvujete u formiranju drugih osobina koje želite da poseduje. Nećete uvek moći da budete tu za vašeg sina ali jaka vera biće njegov kompas u odabiru puteva u životu.

 

Izvor:http://www.najboljamamanasvetu.com

3 načina da vaše etno kombinacije obeleže kraj leta

 

               Nikada nismo toliko želeli da nosimo vez i etno detalje kao ove sezone! Neka vas inspriše tradicija...

Dodir istoka

Ako još niste opčinjeni kimonom, predlažemo da hitno isprobate jedan. Obožavaćete ovaj multifunkcionalan odevni predmet. Nosite ga na plažu, ili uparite sa farmerkama i patikama. Izbor je na vama.

Ruski tim

Pažljivo zapišite ove dve reči: Vita Kin. To je ime ruske modne marke koja je opčinila svet! Etno haljine sa vezom jesu nešto što ove sezone morate useliti u svoj orman! Nose ih svi: Mira Duma, Leandra Medine, Jourdan Dunn, Natasha Goldenberg

Art lekcija

Koliko puta ste se divili ornamentima na freskama? Zašto nešto tako zadivljujuće ne biste izneli na ulicu? Sitan vez opčiniće svakog ko vas pogleda!

Tekst: Jelena Karakaš

Letnja sezona nije potpuna bez jarkih boja i haotičnih prolećnih i letnjih otisaka ili klasične letnje štampe. 

 Dolaskom visokih temperatura, skloniji smo fanki odeći, svetlim bojama, neusaglašenim printovima i otiscima koji se kreću od onih revolucionarnih - cveća sa prugama ili psihodeličnih. To je lepota proleća i leta. A, sezona proleće/leto 2016. je odraz sedamdesetih.

 Jedna od naših omiljenih letnjih kolekcija je Gucci proleće/leto 2016., a imajući ovo u vidu i činjenice da leto zahteva vrisak dezena i boja, danas vam dajemo kratak izveštaj o tome šta je to moderno (šareno) u ovoj sezoni.

1.Pruge

Mislimo na retro pruge sa primesama mornarskih, koje su veoma čiste, ali i sa jakim pristupom printova. Možete nositi pruge od glave do pete ili neusklađenost: suknje i majice ili suknje i blejzere. Zabavite se sa prugama. Crvene, plave, žute i bele su IN.

2. Cveće

Cveće na odeći je bilo u modi hiljadama godina pre i ono će biti tu zauvek. Pomirite se sa tim, zagrlite ga i učinite da cveta na vama ovog leta.

3. Žuta & Pastelne

Zahvaljujući Bijonse i “Lemonade”, žuta je svuda ovih dana. Moderna je u svim nijansama, kombinuje se sa ostalim jarkim bojama ali i sa sjajnim pastelnim nijansama. Odeća u žutoj boji izgleda ženstveno, a ovog leta nose se sve nijanse žute - svežije od limunade i hladnije od senfa.

4. Bela

Bela je bez sumnje glavni trend ovog leta, ali ona izgleda sjajno sa malim primesama crvene ili plave.

5. Otisci sedamdesetih

Ne treba vam ništa ove sezone osim otisaka iz ’70-ih na Gucci odeći. Razmislite o cveću, retro odeći, pastelnim tonovima, geometrijskim grafikama, prugama. Setite se naših majki koje su tokom 70-ih nosile duge haljine sa najlepšim retro otiscima ikada. Najbolji deo u ovoj štampi je da možete odabrati svetle ili pastelne tonove, kombinovati otiske ili nositi jedan od glave do pete.

Stvar leta je da vas poziva da izađete iz svoje kutije i eksperimentišete malo. Dakle, za one dame koje preferiraju minimalistički stil prolećni i letnji otisci i boje su pravi izazov. Zabavna zanimljiva vožnja, zašto da ne.

Izvor:Grazia

ponedeljak, 13 jun 2016 23:18

Renesansa espadrila

Ako se u predlozima hit obuće za aktuelnu sezonu pojave špagerice, a potom najpoznatije žene sveta ponesu različite verzije, možemo sa sigurnošću tvrditi da su upravo espadrile obuća ovog trenutka. 

utorak, 26 april 2016 21:40

Spretni prsti – spretan jezik!

Pokret kao prirodna potpora i potreba sveukupnom dečjem razvoju

Deca različitog uzrasta  pokazuju veliko interesovanje  za kretanjem. Uživaju u motornim aktivnostima, u pokretu bilo koje vrste. Pokret je prirodna potreba svakog deteta. Deca kroz pokret ispoljavaju svoju vlastitost, prikazuju se drugima i druge uvode u svoj svet.

Strana 1 od 6

Prijavljivanje/Registracija