sreda, 12 novembar 2014 00:00

Prednacrt zakona: Demografska naknada za majke trećeg deteta do punoletstva

Objavila
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Prednacrt Građanskog zakonika, koji se nalazi na javnoj raspravi, predviđa značajne novine - mere za podsticanje rađanja, kao što je "demografska naknada" za majke koje rode treće dete i to do punoletstva najmlađeg deteta.

 - Prednacrt je predvideo dužnost države da ''finansijskim, poreskim, radnopravnim, ekonomskim, socijalnim i drugim merama i aktivnostima podstiče rađanje dece - rekla je za Tanjug član Komisije za izradu GZ Olga Cvejić Jančić.

Takođe je predviđeno da se podsticanje rađanja uređuje posebnim propisima, a ponuđeno je kao alternativa da se doda i nov stav kojim bi se u samom Zakoniku konkretizovala jedna od pogodnosti za podsticanje rađanja. Ta pogodnost obuhvatila bi pravo na ''demografsku naknadu'' majkama koje rode treće dete i to do punoletstva najmlađeg deteta, s tim što bi visinu te naknade svake godine utvrđivalo ministarstvo finansija prema datim finasijskim mogućnostima, ukazala je profesorka.

- Komisija se pri predlaganju ove odredbe rukovodila potrebom da se nešto konkretno preduzme na podsticanju rađanja i vrlo oprezno predložila naknadu samo za treće dete, a ne i za veći broj dece od troje - navela je ona.

Prema njenim rečima, nije namera da se žene podstiču da se posvete samo rađanju i da za to dobijaju naknadu, nego da se podstaknu one porodice koje planiraju, odnosno razmatraju rađanje trećeg deteta, da se za to lakše odluče i da im država finansijski pomogne u tome.

- Odvajanje finansijskih sredstava za podsticanje rađanja bi trebalo da bude prioritet svih prioriteta. Međutim, pošto je ovo tek Prednacrt GZ javna rasprava treba da pokaže da li ovakav predlog ima podršku i da li ga treba zadržati - napomenula je Cvejić Jančić.

Izvor: tanjug

Pročitano 1427 puta Poslednji put izmenjeno sreda, 12 novembar 2014 19:17

Prijavljivanje/Registracija