Odštampajte ovu stranicu
utorak, 25 novembar 2014 15:27

Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Objavila
Ocenite ovaj članak
(4 glasova)

Nizom manifestacija danas će biti obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, uoči koga je rečeno da je u porodičnim svađama od početka godine ubijena 21 žena.

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović će tim povodom otvoriti konferenciju ''Nasilje u porodici sa aspekta relevantnih institucija'' u Pres centru Tanjuga. Na konferenciji, koju organizuje Savetovalište protiv nasilja u porodici, govoriće koordinatorka Savetovalištva Vesna Stanojević, predsednik Udruženja prekršajnih sudova Srbije Zoran Pašalić, sudija Drugog osnovnog suda u porodičnim sporovima Sanja Bukva, Mikaina Stevanović iz Gradskog centra za socijalni rad, načelnik javnog reda i mira Policijske uprave Beograda Milan Stanić i advokatica Savetovališta protiv nasilja u porodici Tijana Kostić.

Koordinatorka u Savetovalištu protiv nasilja u porodici Stanojević rekla je ranije Tanjugu da je u porodičnim svađama od početka godine ubijena 21 žena, a da se tom Savetovalištu za neku vrstu pomoći u istom period obratio 2.712 njih. Ona je, međutim, istakla da je to značajno manje u odnosu na prošlu godinu kada je pod istim okolnostima stradalo čak 46 žena. Stanojević kaže da do smrtnih ishoda nije moralo da dođe da se reagovalo na pravi način, odnosno da su te žene blagovremeno tražile pomoć na adekvatan način i na pravom mestu. Uoči 25. novembra Mreža žene protiv nasilja zatražila je od lokalnih samouprava da pokažu brigu za sve žene koje trpe nasilje i uključe SOS telofone napominjući da se ta specijalizovana usluga, koju pruža 27 ženskih nevladinih organizacija, godišnje iskoristi i više od 10.000 puta.

- Pozivamo lokalne samouprave da u svoje odluke o socijalnoj zaštiti uključe SOS telefone i izdvoje sredstva u budžeta kako bi ta usluga bila dostupna svim ženama koje su preživele nasilje - rekla je Aleksandra Nestorov iz Mreža Žene protiv nasilja na konferenciji povodom najave kampanje ''16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama''.

Nasilje je ozbiljan društveni problem koji preti da generiše još nasilnika, ocenila je ministarka Zorana Mihajlović u autorskom tekstu u Politici.

- Maksimalne rigorozne kazne, brzi sudski postupci, zabrana prilaska i osuda moraju biti reakcija države i društva, a žrtvama mora biti garantovana maksimalna socijalna, ekonomska, zdravstvena i psihološka zaštita - navela je Mihajlović.

Prema njenim rečima, u godinama iza nas brojne vrednosti su nestajale, a najranjivije su ostale najosetljivije grupe društva, među kojima su i žene, i moramo primeniti sve efikasne oblike zaštite od nasilja, ali i stvoriti uslove za prevenciju.

- Pozivamo lokalne samouprave da u svoje odluke o socijalnoj zaštiti uključe SOS telefone i izdvoje sredstva u budžeta kako bi ta usluga bila dostupna svim ženama koje su preživele nasilje - rekla je Aleksandra Nestorov iz Mreža Žene protiv nasilja na konferenciji povodom najave kampanje ''16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama''.

Objašnjavajući da 16 dana aktivizma počinje Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a da se završava 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava, ona je istakla da je ove godine cilj skretanje pažnje na postojanje i značaj specijalizovanih usluga za podršku ženama koje su preživale muško nasilje. Povodom 25. novembra biće dodeljene nagrade ''Pravi muškarac'' koja je osnovana sa idejom da dobitinici budu modeli ponašanja i pozitivni primeri koji imaju značajnu ulogu u borbi protiv nasilja, a ove godine dobitnik nagrade je muzičar i književnik Marko Šelić Marčelo.

Na Trgu Republike biće organizovana ulična akcija u kojoj će građani biti pozvani da potpišu zastavu solidarnosti sa ženama koje su preživele muško nasilje, a 25. novembar obeležiće i Udruženja građana IAN Međunarodna mreža pomoći sa Centrom za socijalni rad opštine Mladenovac tribinom na kojoj će govoriti predstavnici nadležnih organa koji se bave problemom nasilja u porodici. Osim tribine, biće organizovana i akcija ''Trn nasilniku, cvet ženi'' u okviru koje će se na gradskom trgu u Mladenovcu ženama deliti ruže i promotivni materijal.

Povodom Međunarodne manifestacije ''16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama'' komisija za rodnu ravnopravnost GO Zvezdara organizovaće niz događaja, a za sutra je zakazano otvaranje izložbe ''Sadizam u toplom domu'' Jane Stojković.

Izvor: blic.rs

Pročitano 1813 puta Poslednji put izmenjeno utorak, 25 novembar 2014 15:33