petak, 26 decembar 2014 21:32

Buduće tate, spremite se!

Objavila
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Drage buduće tate, evo šta vas očekuje pre i nakon dolaska bebe na svet. Ne, nije nam cilj da vas preplašimo, već da vas pripremimo i nasmejemo.

Od trenutka kada vam saopšti da je trudna, ona će biti u centru pažnje, ne vi. Što pre prihvatite to, lakše će vam biti. Kada beba stigne na svet, opet nećete biti u centru pažnje, svi će gledati u mamu i bebu. Dakle, devet meseci trudnoće su dovoljan period da se na to pripremite.

Vaša kuća/stan je mala/i, i uvek će tako biti, ne pokušavajte svoju dragu da ubedite u suprotno.

Kada dođe trenutak da svojim roditeljima saopštite da će postati baka i deka, budite spremni na neverovatnu količinu radosti. I na trenutni šok, jer će budući baka i deka biti upravo takvi kada im saopštite divnu vest.

Vaša draga trudnica će želeti epiduralnu, pa je neće želeti. Carski rez će zvučati kao dobra ideja, zatim će zvučati strašno. UVEK budite saglasni sa njenim rečima.

Njeno čulo mirisa će tokom trudnoće biti toliko izoštreno, pa neka vas ne iznenadi pitanje: "Gde si to bio, mirišeš čudno?"

Uvek će vam nedostajati novac. Razmišljaćete o tome da otkažete Internet, nećete sebi kupiti garderobu godinu dana, a o onom TV-u koji vam se sviđa možete samo da sanjate. Ali, uvek se mora naći novca za sve što treba bebi - pelene, sedišta za automobil, igračke…

Ako ne znate da kuvate, naučićete to tokom prve nedelje kada mama i beba dođu kući. Bićete primorani.

Držite bebu pogrešno. Uradite kako vam ona kaže.

Kada treći put promenite bebi pelenu, to će vam izgledati kao najnormalnija stvar na svetu. Nećete pasti u nesvest, svi nekako prežive.

Pažljivo govorite o "vama". Nikako, za ime Božje, ne izgovarajte "Trudni smo", jer će vas draga ošinuti pogledom tako da u trenutku dobijete bolove nalik kontrakcijama.

Doći će dan kada će vaše dete misliti da ste heroj. Strpljivo čekajte taj dan i uživajte jer neće večno trajati. Bićete iznenađeni kako dobro funkcionišete, a tako malo spavate.

Ne pokušavajte da razumete (ili još gore, da raspravljate) o tome zašto je bebi potrebno toliko odeće, s obzirom na to da dosta vremena provodi kod kuće. Naviknite se, to je jedna od životnih misterija.

Savršeno je normalno da "piljite" dva sata u bebu dok spava. Pa čak i da je fotografišete ili snimate jer je to VAŠA beba.

Kroz kakvu god fazu vaše dete bude prolazilo, uvek ćete naći rešenje. Međutim, čim nađete rešenje, doći će i nova faza, zbunjujuća još i više nego prethodna.

Dok ne stigne beba, mislite da ste gadljivi na kaku, mokraću… ali kada sve to nekoliko puta završi na vašoj majici, shvatićete da niste.

Tokom trudnoće, buduća mama će imati apetit kakav ne možete ni da zamislite, ali sa razlogom - hrani i vaše dete. Dakle, svaki komentar je suvišan i zadržite ga za sebe.

U nekom trenutku nakon porođaja, oboje ćete odlučiti da vam treba malo privatnosti i otići ćete na ručak, na piće, bilo gde da biste bili sami. Na pola "sastanka" shvatićete da vam nedostaje beba i trkom ćete otići kući.

Najviše saveta dobićete od prijatelja koji nemaju decu. Oni koji imaju će sa razumevanjem ćutati ili će kratko reći: "Proći će".

Tokom trudnoće, može vam delovati kao da vaša draga trudnica u sebi krije nekoliko ličnosti, sve zbog "ludovanja" hormona. Upoznajte svaku od tih ličnosti i budite fini i prema onoj koja vam se ne sviđa jer je to samo privremeno.

Budite spremni na to da će se sve promeniti. U tome i jeste poenta, zar ne?

 

Pročitano 3062 puta Poslednji put izmenjeno petak, 26 decembar 2014 21:36

Prijavljivanje/Registracija