nedelja, 02 novembar 2014 00:00

Ricinusovo ulje u službi kose

Objavila
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Kako se koristi ricinusovo ulje? Kako da ga nanesem na kosu? Kako ricinusovo ulje i kapi belog luka deluju na kosu?

 Ovo su neka od čestih pitanja koja se postavljaju u vezi sa ovim uljem i njegovom primenom na rast kose.

Naša saradnica  Milica sa bloga Kovrdžava kosa nije želela da se zadovolji površnim odgovorima, niti da vas ostavi u neizvesnosti i nedoumicama.

Sva pitanja vezana za upotrebu ricinsovog ulja u službi kose je detaljno istražila i objedinila u tekstu koji sledi.

Pogledajte i sigurni smo da ćete naći odgovore koji vas zanimaju.

Ricinusovo ulje

Biljka ricinus (ricinus communis, castor oil) poznata je još i kao krlja, morska kudelja, arepak, skočac i spada u jednu od najotrovnijih biljaka. Biljke ove familije se razlikuju po hemijskom sastavu. Sadrže alkaloide, glikozoide, saponozide, polifenolne sastojke, ugljene hidrate, etarska ulja, masna ulja. Glavni sastojci odgovorni za toksičnost biljaka ove familije su lektini (neki lektini su kod oralne upotrebe veoma toksični za čoveka, kao što je ricin) i estri nekih diterpenskih alkaloida.

Biljka ricinus se često uzgaja u dvorištima kao ukrasna biljka, a najviše je rasprostranjena u Africi i Indiji. Imala sam priliku da kod jedne svoje poznanice u dvorištu vidim nekoliko grmova ricinus biljke, koliko izgledaju lepo i egzotično, toliko izgledaju i opasno (zbog oštrih listova, bodljikavog omota kao čičak, pa i zbog same jarke boje cvetova).

Cela biljka je toksična, a naročito semena ljuska. Seme ja glatko, šareno, slično pasulju, sadrži toksičnu hemikaliju koja se zove ricin i može izazvati fatalne posledice ukoliko ga konzumirate. Samo seme svojim izgledom deluje ,,zabranjeno’’ i opasno. Do trovanja može doći i preko kože i sluzokože, dodirom sa biljkom, a naročito sa semenom.

Ono što se svi sigurno pitate je, ako je ricinus otrovna biljka, kako se onda koristi u kozmetičke i medicinke svrhe?

Za odgovor na ovo pitanje, u pomoć mi je ,,priskočila’’ drugarica koja je odličan poznavalac hemije i biologije, te mi je malo detaljnije neke sastojke objasnila.

Obrada semenki se dobija posebnim procesima kojima se iz semenki izdvaja otrov ricin i na kraju se dobija ulje bogato vitaminom E. Zato pravljenje ovog ulja u kućnim uslovima (homemade) nije preporučljivo.

Seme je bogato masnim kiselinama (oleinske, linoleinske, stearinske i druge masne kiseline, 45-55%) i belančevinama (oko 20%). Sadrži toksal-bumin ricin, alkaloid ricinin, enzime i druge sastojke. Masno ulje ricinusa (Oleum Ricini), koje se koristi u medicini je gusto, žilavo, bledožućkasto. Dobija se hladnim ceđenjem zrelog, oljuštenog semena. Ulje se zatim iskuva sa vodom kako bi se odstranio toksični ricin.

Ulje je vekovima poznato po svojim antigljivičnim, antivirusnim i antibakterijskim svojstvima. Ricinusovo ulje je svoju primenu našlo u rešavanju problema sa kožom (opekotine, akne, suva koža, strije, lečenje bradavica, akni...), za rast kose i trepavica kao i rešavanje mnogih drugih zdravstvenih problema (zatvor, artriris, upale...).

Primena ricinusovog ulja za negu kose.

Omega 9 masne kiseline iz ovog ulja, kojih je u izobilju, hrane vlasi iznutra i vraćaju joj prirodnu vlažnost. Blagotvorno je i za teme koje takođe trpi posledice hemijskih tretmana kose. Najbolje je koristiti hladno ceđeno ricinusovo ulje (koje možete kupiti u apoteci) zato što je ono najkvalitetnije. Ovo ulje deluje i kao humektant, tako što privlači vodu iz vazduha, ali deluje i kao emolijent, tako što stvara film oko dlake i time sprečava gubitak vode iz kose. Ricinusovo ulje stvara lepljivi film oko dlake, koji često ima tendenciju da privuče druge prljavštine iz vazduha, te je zato preporučljivo korišćenje ovog ulja PRE pranja kose. Ima relativno visoku viskoznost. Jedan deo molekula ovog ulja je hidrofilni (rastvara se u vodi), dok je drugi deo hidrofobni (,,isteruje’’ vodu). Oblik ricinusovog ulja pod nazivom Hydrogenated castor oil je potpuno nerastvorljiv u vodi i više dođe kao vosak (wax), tako da se često nalazi u kremama za kosu kao ,,finiš’’.

PRIMENA

Ono što mnogi greše prilikom korišćenja ricinusovog ulja (kao i mnogih drugih ulja), to je što ga nanose na suvu kosu. Gore sam pomenula da ricinusovo ulje deluje i kao humektant i kao emolijent, pa ako ga nanesete na suvu kosu, ispoljava se njegovo svojstvo emolijenta (zadržava vlagu, odnosno u ovom slučaju, pošto ga nanosite na suvu kosu, zadržava ,,suvoću’’ unutar dlake pa otuda onaj osećaj naelektrisane kose, antenica i kose kao slama).

Ukoliko ga nanesete na mokru kosu, njegove blagodeti su mnogo bolje, jer unutar dlake zadržava vodu i hidratantnost.

Kosu samo mlakom vodom isperete, lagano iscedite i onda nanosite ovo ulje. Ostavite ga da deluje nekih sat vremena i posle slede šampon (ukoliko koristite blage dečije šampone, potrebno je dva puta šamponirati) i pakovanje/balzam koje inače koristite. Da je efikasnije nanositi ulje na mokru, a ne na suvu kosu, možete zaključiti i po tome kako nanosite butere i mleko za telo? Nanosite ih nakon tuširanja, kada je koža vlažna i bolje upija. To je slučaj i sa kosom.

U kojim slučajevima se ricinusovo ulje nanosi na celu dužinu kose?

- Ukoliko vam je kosa visoko porozna (jako oštećena), ricinusovo ulje će vam prijati duži vremenski period jer će ,,puniti’’ šupljine unutar dlake. Dokle god ne ,,napuni’’ dlaku, ulje će biti dobro za vašu kosu. Onog trenutka kada se vaša kosa zasiti i nije joj više potrebno ulje, vlas prestaje da upija i ostatak ulja samo ,,čuči’’ na dlaci i sprečava ulazak vlage unutar dlake (a to dovodi do osećaja suvoće-dakle, tada kreće kontra efekat). U slučaju visoko porozne kose, ulje možete lagano utrljavati ne samo na dužinu kose, već i u teme. Kada ga nanosite na dužinu kose, bilo bi dobro da kosu podelite u par sekcija, kako biste ravnomerno rasporedili ulje, koje je jako gusto i malo teže za razmazivanje.

- Ukoliko vam je kosa manje porozna, nije potrebno da ga nanosite često na dužinu kose, već samo na teme i jedan deo vlasišta, i to samo ako želite da poboljšate rast kose. Sasvim je dovoljno jednom mesečno da ga primenjujete na celu dužinu, jer vam kosa nije mnogo oštećena.

U kojim slučajevima se ricinusovo ulje nanosi samo na teme?

Ukoliko vaša kosa nije oštećena, a želite samo da poboljšate njen rast, onda ricinusovo ulje nanosite samo na teme i mali deo vlasišta. Dakle, ne na celu dužinu kose. Kada ga utrljavate u teme, vrlo je važno da to radite laganom masažom, jagodicama prstiju. Time se podstiče cirkulacija i pore bolje upijaju ulje (pošto je kosa prethodno isprana mlakom vodom, pore su se dodatno otvorile).

Kapi belog luka

Kada pomenem ,,kapi belog luka’’, mnogi pomisle da je to ustvari neko ulje od belog luka. Ne, to nije ulje, već tinktura belog luka (tečna, pa otuda i naziv kapi belog luka).

Alliin (alin) je sulfoksid koji je prirodni sastojak svežeg belog luka. Kada je svež beli luk, iseckan ili slomljen, enzim alinaza pretvara alin u alicin, koji je odgovoran za miris svežeg belog luka. Neoštećena glavica belog luka sadrži komponentu alin, koji je bez mirisa. Kada se čen belog luka raseče, alin dolazi u kontakt sa enzimom alinazom, pri čemu nastaje alicin. Svež luk sadrži najviše alicina, jedne od aktivnih komponenti, ali se on ne može potpuno usvojiti u organizam.

Zbog svog antigljivičnog dejstva, kapi belog luka uspešno deluju protiv peruti i jačanja korena kose, što samim tim deluje protiv opadanja kose.

Ricinusovo ulje + kapi belog luka

Ovo je smesa koja se od davnina koristi za jačanje korena kose, protiv peruti, za rast stare kose, ali i za izrastanje nove, mlade kose. Odnos mera nije striktno određen, ali ja ovu smesu pravim u odnosu 70:30.

Vi možete dodati i više kapi belog luka, u zavisnosti koliko vam (ne)smeta miris, koji je jako intenzivan (jači od svežeg belog luka). Koliko stavite kapi belog luka, toliko i zavisi zadržavanje njegovog mirisa nakon pranja kose. Meni je u ovoj razmeri 70:30 sasvim ok. Ovu smesu nanosim jednom u dve, tri nedelje, samo na teme (kada želim da poboljšam malo rast), jer mi kosa nije oštećena, pa nema potrebe za nanošenjem na celu dužinu kose.

U ovu smesu možete dodati i malo tečnog pantenola (više od kapi belog luka, a manje od ricinusovog ulja) i sve to promućkati. Istu ovu smesu, možete mazati i na obrve (da im poboljšate rast). Samo ricinusovo ulje možete koristiti i za jačanje i rast trepavica (sipate ga u opranu bočicu od maskare), ali prilikom nanošenja budite pažljivi da vam ne uđe u oko, jer zna poprilično da peče. Takođe, ricinus i beli luk su odlični za jačanje noktiju i saniranje zanoktica.

Izvor: http://mogujatosama.rs

Pročitano 1627 puta Poslednji put izmenjeno nedelja, 02 novembar 2014 08:19

Prijavljivanje/Registracija