četvrtak, 27 novembar 2014 13:38

Vrste čajeva i njihova PRAVILNA priprema - reč nutricioniste

Objavila
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Čajevi se u ishrani koriste kao osvežavajući i okrepljujući napici i kao pomoćna lekovita sredstva.

Sa zimskom sezonom povećava se konzumacija ovih napitaka, a nutricionisti ih preporučuju kao deo onih poželjnih 2 l tečnosti dnevno.

Naravno, na šećer zaboravite, jer su čajevi najzdraviji nezaslaženi.

Naša saradnica Anita Alterov - nutricionista - vam otkriva koje čajeve treba da imate u kući, zašto i kako se PRAVILNO pripremaju!

Čajevi se na dve grupe:

1. Neutralni čajevi su pre svega vitaminski čajevi koji sadrže vitamine, minerale, organske kiseline, pigmente i prijatnu i osvežavajucu aromu. Mogu se koristiti kao topli ili hladni napici, sa ili bez dodatka meda i limuna i mogu se konzumirati svakodnevno. Kod nas se ovi čajevi češće koriste i poznati su kao biljni domaći čajevi koji se proizvode od cvetova, kore, semenja i od raznovrsnog voća i bilja (nana, kamilica, šipurak, kupina, jagoda, borovnica, breskva, malina…). Oni nemaju u svom sastavu kofein, pa se mogu koristiti svakodnevno, tokom cele godine i pogodni su za decu, trudnice, dojilje, stara lica.

2. Lekoviti čajevi sadrže razne aktivne supstance i oni se doziraju u određenoj količini kod određenih stanja, prema uputstvu, jer jedino tako mogu da izraze terapijsko dejstvo.

U zavisnosti od pripreme čajevi se dele na tri grupe :

1. Crni čaj - lišće koje se odmah nakon berbe podvrgava procesu fermentacije, usled čega listići tamne, pa je i napitak oštre arome i tamno braon boje.

2 .Zeleni čaj - se suši odmah nakon berbe i zadržava zelenu boju, a napitak je svetlije boje.

3. Odlong čaj - lišće koje je podvrgnuto kratkoj fermentaciji, a napitak može biti zeleni, žuti, svetlo braon, crveno braon.

Postoji puno faktora koji utiču na kvalitet skuvanog čaja. To su: 

1. Kvalitet čaja - najbolje je kupovati čajeve u listićima jer su mnogo zdraviji i ukusniji, a i aroma je dosta jača. Čajevi u filter vrećicama su možda jednostavniji za pripremu, ali u njima je uvek čaj lošijeg kvaliteta, tkz. čajna prašina.

2. Kvalitet vode - ukoliko je voda sa česme dobrog kvaliteta možete je koristiti, a ukoliko nije onda možete i filtriranu ili flaširanu vodu. Nikad se ne koristi voda koja je već jednom prokuvala ili koja duže stoji.

3. Prava mera - mera je obično jedna čajna kašičica listića čaja na jednu šolju (2-2,5dl).

4. Idealna temperatura vode - zavisi od vrste čaja. Crni čaj se obično kuva sa vodom koja je dostigla temperaturu ključanja. Odlong čaj se priprema sa vodom koja je ispod tačke ključanja (90-95 stepeni), a zeleni čaj u vodi koja je za nijansu hladnija od one u kojoj se priprema odlong caj (80stepeni).

5. Vreme natapanja - Crni čaj treba da stoji 4-6 min, odlong čajevi 3-4, a neki 6-8, zeleni 2-3 min, domaći biljni mogu do 10 min. Najbolje je čitati uputstvo za upotrebu. Čaj treba biti poklopljen kako bi dragoceni sastojci ostali u njemu.

6. Prostor - listićima svih vrsta čajeva je potreban prostor da se rašire i povećaju 3 do 5 puta. Čaj u kesici ili loptici ne dozvoljava liđću da se proširi i razvije aromu.

U predstojećim hladnim danima konzumirajte razne vrste čajeva, i danju i uveče, uz druženje sa dragim osobama, jer čajevi daju energiju,okrepljuju, čiste organizam, podižu imunitet, opuštaju, uspavljuju i osiguravaju miran san.

 Izvor: http://mogujatosama.rs

Pročitano 1335 puta Poslednji put izmenjeno četvrtak, 27 novembar 2014 13:50

Prijavljivanje/Registracija