petak, 27 februar 2015 09:19

Otkrijte koji je najbolji položaj tela za spavanje

Objavila
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Svako od nas ima određene navike kada je spavanje u pitanju. Dok neki ne mogu da zamisle da celu noć provedu ležeći na leđima, drugi obožavaju da se tako ,,rašire'' preko kreveta.

Spavanje definitivno predstavlja jako bitan deo našeg dana, jer se tokom sna telo odmara, ,,puni baterije'' i obnavlja energiju.

Iako možda najviše volite da spavate na stomaku, treba još jednom da razmislite koliko je to dobro za vas.

Pogledajte naš mali vodič kroz položaje tela tokom spavanja i saznajte koji je najbolji za zdravlje organizma.

1. Na leđima - Spavanje na leđima je najbolji i najzdraviji položaj. Ovako provedena noć smanjuje rizik od bolova u leđima i vratu, jer se kičma nalazi u pravilnom položaju, a mišići su tokom noći opušteni. Podignuta glava sprečava nastanak gorušice, jer kiselina iz želudca tokom varenja hrane ne dospeva u ždrelo. Nema ni pritiska na lice koje je uzrokuje pojavu bora, niti težnie tela koja pritiska grudi i kvari njihov oblik i čvrstinu.

Jedina mana ovakvog položaja spavanja je hrkanje.

Savršen jastuk je neki pufnasti i veliki koji će držati glavu i vrat blago izdignute tako da mišići budu opušteni.

2. Na stranu - Spavanje na boku je drugi preporučeni položaj. Dobar je za celo telo, sprečava hrkanje i kičmu drži u pravilnom položaju. Kao i spavanje na leđima sprečava stvaranje gorušice. Međutim, ako ste neko ko brine o borama i lepoti kože lica, spavanje na boku nije preporučljivo. Lice je konstantno na jastuku i vrši se veliki pritisak na kožu - bukvalno gužvate kožu i tako doprinosite bržem stvaranju bora. Posledice spavanja na boku možete umanjiti svilenom površinom, ali pritisak će i dalje biti tu. Takođe, ovaj položaj nije dobar ni za izgled grudi jer se isteđu ligamenti i one gube na elastičnosti i čvrstini. 

Ukoliko ste u drugom stanju spavajte na levoj strani, jer je ovo položaj idealan za dobru cirkulaciju.

Idealan jastuk je neki puniji ili anatomski koji će popuniti ulegnuće između glave i ramena i tako držati kičmu u pravilnom položaju.

3. Fetusni položaj - Nije idealan, ali ima neke prednosti. Dobar je protiv hrkanja i kao položaj za spavanje tokom trudnoče. Međutim, kada se sklupčate u položaj da su vam glava i kolena gotovo spojeni, na prvom mestu krivite kičmu stvarajući pritisak na mišiće, a na drugom smanjujete sposobnost disanja, jer pritiskate pluća. Ovo može da dovede do smanjene količine kiseonika u organizmu što rezultira brojnim negativnim posledicama. Takođe, lice vam je kao i kod spavanja na boku pritisnutouz jastuka, pa se ubrzava stvaranje bora. Probajte da se malo ispravite, da ne bude baš u potpunom fetusnom položaju.

Idealan jastuk je isti kao i kod spvanja na boku - neki koji će dati potporu glavi i vratu.

4. Na stomaku - Ovo je ubedljivo najgori položaj za spavanje. Dok značajno umanjuje hrkanje, jer ostavlja disajne puteve otvorenima, ovaj položaj uzrokuje bolove u mišićima leđa i vrata. Zamislite vrat koji celu noć stoji okrenut u stranu. Ogroman pritisak se stvara na pršljenovima pa ujutru možete da se probudite ukočene, a uz to tu je pojava bora zbog pritiska na lice, Ipak, ako nemate problem sa leđima i vratom, a hrčete ovo je najbolji položaj za vas.

Što se tiče idealnog jastuka on treba da bude što tanji ili da ga nema uopšte kako ne bi dolazile u položaj sa podignutom glavom koji dodatno stvara pritisak na mišiće.

Izvor: http://mogujatosama.rs/

 

Pročitano 2607 puta Poslednji put izmenjeno petak, 27 februar 2015 09:23
Više iz ove kategorije « Meditacija čuva mozak Puritybox »

Prijavljivanje/Registracija