četvrtak, 10 septembar 2015 11:16

Koliko je normalno da izgubimo kose dnevno?

Objavila
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ako se osećate kao da gubite previše kose, niste jedini. Mnogo žena kada vidi "klupko" dlaka u odvodu posle tuširanja ili prepunu četku kose nakon češljanja, uspaniči se, ali eksperti kažu da je to što se dešava sasvim normalno.

U proseku, osoba izgubi između 60 i 100 dlaka dnevno, kaže Anabel Kingsli, obučeni ekspert za skalp. Koliko "strašno" kosa koja je otpala izgleda, zavisi od osobe - ukoliko imate dužu dlaku, činiće se da je više kose opalo i obrnuto.

Međutim, postoje određeni faktori koji mogu dovesti do toga da vam kosa više opada.

S obzirom da je kosa deo nas koji nije od vitalnog značaja, ona je vrlo osetljiva i podložna da reaguje na bilo koju vrstu stresa koja pogodi naše telo. Kratkotrajni problemi poput stomačnih tegoba, visoke temperature, posebno stresnog meseca na poslu ili mučne dijete, često mogu da izazovu povećan gubitak kose, čak i šest do deset nedelja nakon što je problem prestao.

  "Dobra vest je da dok god se vaš organizam oporavio i vi nastavite da vodite računa o sebi, nema razloga za brigu", kaže Kingsli i dodaje da će vaša kosa prestati da opada i početi opet da raste normalno.

Neke žene su primetile kako im kosa više opada kasnije tokom leta, a manje zimi. Ukoliko ne perete često kosu, već jednom ili dvaput nedeljno, primetićete da se više kose skupilo van vaše glave sledeći put kada je budete oprali. Ponekad je i jednostavno stvar genetike: dok ćete vi gubiti oko 100 dlaka dnevno, vaša najbolje prijateljica će možda gubiti samo 60.

Hemijski procesi poput trajne farbe, izbeljivanja i ispravljanja kose, ne utiču na prirodan rast kose, ali oštećuju proteinsku strukturu u dlaci do neke mere, ističe Kingsli. Ovo dovodi do slabljenja korena dlake i može dovesti do oštećenja koje izgleda kao gubitak kose.

"Oštećenje te vrste nije pravi gubitak kose, ali može dovesti do smanjene gustine vaše kose ukoliko je preteran uticaj hemija", dodala je ona.

Nasuprot nekim starim pričama, boja i tip kose ne utiče neophodno na manji ili veći gubitak kose. Međutim, žene sa gustom ili kovrdžavom kosom često koriste aparate za stilizovanje koji zagrevaju kosu i verovatnije je da se češljaju grublje kako mi uspele da provuku četku kroz zamršene dlake. To može dovesti do privida da kosa više opada, a zapravo je više u pitanju lomljenje dlake i njeno oštećenje.

Kada bi trebalo da se zabrinete?

"Ukoliko se obilno opadanje kose nastavi preko tri meseca, potražite savet dermatologa", savetuje Kingsli.

Hroničan gubitak kose može biti signal da nešto nije u redu iznutra. Najčešći uzroci dugotrajnog gubita kose su nedostatak gvožđa, vitamina D, vitamina B12, kao komplikacije oko hipertiroida.

Rešavanje tih problema može pomoći vašoj kosi da ponovo postane zdrava kao što je bila.

 

Izvor: http://mondo.rs/

Pročitano 1899 puta Poslednji put izmenjeno četvrtak, 10 septembar 2015 11:22
Dasha

Šta je to pravo JA? To je ono što vi jeste, a ne ono što su drugi učinili od vas...

babyboom.in.rs

Prijavljivanje/Registracija