ponedeljak, 18 april 2016 17:35

Boho - Hippie - Gypsy Style

Objavila
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Festival muzike i umetnosti u Woodstock-u je bio rok festival koji je održan na farmi Maksa Jasgura (Max Yasgur) u Vajt Lejku kod Betela u državi Njujork od 15 do 18. avgusta 1969.

 Na Woodstocku su se pojavili modeli garderobe koji će do dana današnjeg ostati simboli određenih trendova i svaki kostimograf o njima će učiti. Zahvaljujući kreativnosti mladih i slobodnih, onih koje je vodilo srce, a ne razum mi danas sa poštovanjem govorimo o takozvanom hipi stilu.

     Festival muzike i umetnosti u Woodstock-u je bio rok festival koji je održan na farmi Maksa Jasgura (Max Yasgur) u Vajt Lejku kod Betela u državi Njujork od 15 do 18. avgusta 1969.

 Tokom tog kišnog vikenda su nastupili mnogi od najpoznatijih muzičara tog vremena, među kojima su The Who, Jefferson Airplane, Grateful Dead, Canned Heat, Joan Baez, Janis Joplin, Joe Cocker, Jimi Hendrix i drugi. Posetilo ga je blizu pola miliona ljudi. Posljednji je na binu izišao Jimi Hendrix, četvrtog dana slavlja, 18. kolovoza 1969. u 8:30 ujutro, koji je nadahnuto odsvirao američku himnu pred (preostalih) 40.000 najizdržljivijih.

 Smatra se da je Woodstock najpoznatiji rok festival ikada održan. Festival je ušao među 50 momenata koji su promenili rokenrol časopisa Rolling Stone. Za mnoge je on najbolji primer kontrakulture 1960-ih i hipi-ere.

Sve je počelo kao ideja da se rok koncerti održe na otvorenom, a završilo se kao simbol jedne čitave generacije, i svet danas nije isti upravo iz tih razloga.

Između ostalog, na Woodstocku su se pojavili modeli garderobe koji će do dana današnjeg ostati simboli određenih trendova i svaki kostimograf o njima će učiti. Zahvaljujući kreativnosti mladih i slobodnih, onih koje je vodilo srce, a ne razum mi danas sa poštovanjem govorimo o takozvanom hipi stilu.

Woodstock spada u jedan od onih događaja u poslednjih 50 godina koji su menjali istoriju čovečanstva. On je simbol sna o ljubavi, rasnoj jednakosti i miru širom sveta, koji su mladi sanjali u vreme kada je Vijetnamski rat besneo. Ovaj događaj ostavio je dubok trag u istoriji muzike, i to je sigurno, međutim, moda bi isto imala razlog da mu se zahvali. Devojke sa Woodstocka bile su prve koje su nosile etno šare, tapiserije, zvonare, velike sunčane naočare, cipele sa platformama, ručno rađene predmete, raščupanu kosu ili indijanske pletenice!

 

 

 

 

 

Izvori:

http://citymagazine.rs/

https://sh.wikipedia.org/wiki/Woodstock

http://buzzgala.com/2016/04/05/these-amazing-photos-from-woodstock-1969-show-us-the-origins-of-modern-fashion/

 

Pročitano 2456 puta Poslednji put izmenjeno ponedeljak, 18 april 2016 20:38

Prijavljivanje/Registracija